Ledande inom fintech och kassasystem

Sverige ligger långt framme när det gäller utvecklandet av nya digitala tjänster inom energi och finans. Vad beror det på? Kan det ha att göra med de svenska myndigheterna och deras krav på näringsidkarna?Swish i mobilen

Nästan alla som säljer något i Sverige idag, åtminstone om de har en omsättning på ungefär 200 000 kronor eller mer, måste ha ett kassasystem som registrerar alla betalningar, lämnar ett kvitto och som kan läsas av en kontrollant för att se att alla betalningar har skett på rätt sätt. Det är Skatteverket som har bestämt detta. Alla har inte varit positiva, men faktum är att regleringar som denna har haft vissa fördelar, även i ett internationellt perspektiv.

Kassasystem för alla betalningar

De nya reglerna har nämligen lett till att Sverige blivit ledande på olika digitala lösningar för betalningar. Och det handlar inte bara om att underlätta för skattemyndigheten. Lösningar som Swish underlättar också för konsumenterna, och med digitala kassasystem som fungerar både för e-handel och för fysiska butiker blir det också lättare för handlarna. Ett företag som erbjuder denna typ av kassasystem är svenska Sitoo. Läs mer om Sitoo på deras sajt. Sitoo var också ett av företagen som nämndes i den här artikeln, som handlar om lovande svenska startups inom fintech.

Exemplet Izettle

Ett annat företag, som är aktivt i samma bransch, är Izettle. Deras lösning har hittills handlat om kortläsare, men numera går det också att betala via Swish. Läs mer om Izettles integration med Swish här.

De flesta associerar fortfarande Izettle med våra mobila kortläsare, som fungerar som en sorts reklampelare för oss. I dag gör vi dock så mycket mer för småföretagare – betalningar, kassasystem och finansiering. Jag anställdes som andra person i bolaget som marknads- och kommunikationschef. Idag är vi ett av Europas snabbast växande bolag och har 500 medarbetare i tolv länder runtom i Europa och Latinamerika.