Historien om Skyforge

Tänk om man kunde kombinera sin internetbank med ett program där man kunde göra upp en budget, så att man enkelt kunde se vad man hade råd med och när man var farligt nära att överträda sin budget. Det var ett sådant program som företaget Skyforge försökte skapa.

De tre entreprenörerna Alex Esser, Jacob Hansson och Nilclas Silfverström skapade en tjänst som hämtade kontoinformation från internetbanken, och som visade hur mycket pengar man hade att röra sig med, på ett enkelt och lättfattligt sätt. Företaget bakom tjänsten startades våren 2008, och blev ett aktiebolag i börja av det följande året. Skyforge fick mycket uppmärksamhet i medierna för sin innovativa tjänst, och för att de fick de svenska storbankerna att lyssna på dem, och ta till sig deras vision.

Som så ofta när det gäller entreprenörer inspirerades Esser, Hansson och Silferström av det tjänster som redan fanns. De presenterade knappast den första ekonomiplaneringstjänsten på internet. De såg dock, som sanna entreprenörer, vad de skulle kunna göra bättre än de andra aktörerna på marknaden. De ville skapa en tjänst som fungerade även för den som inte kunde hålla reda på kvitton, vilket var en förutsättning för att få ut något av de existerande tjänsterna. Därför valde de att ta sig an frågan från andra hållet, och skapa en tjänst som hämtade data om utgifter från användarens internetbank istället. Skyforges tjänst skulle integreras i den befintliga internetbanken, och deras verksamhet skulle finansieras genom att bankerna betalade licensavgifter.

Hur det gick

Sommaren 2011 valde trion dock att avveckla Skyforge. De tyckte helt enkelt inte att de hade tid att arbeta mot banksektorn, där allting tog väldigt lång tid. I en ”intervju med Sydsvenskan säger Alex Esser att en mjukvara som My Budget, som var namnet på deras tjänst, inte kan hanteras av ett företag bestående av endast tre personer. Därför satsade de på att sälja den till ett större bolag.